Bram Stoker i Dràcula


Avui és el 165è aniversari del naixement de l’escriptor irlandès Abraham “Bram” Stoker, l’escriptor de Dràcula.

(Google ho commemora amb aquesta il·lustració)

Stoker estudià a la universtat de Dublín i treballà durant 10 anys com a funcionari i crític de teatre fins el 1876 que va marxar cap a Anglaterra. Allà va treballar com a secretari i representant de l’actor Henry Irving amb qui arribà a dirigir el Lyceum Theatre de Londres.

Al llarg de la seva vida va escriure nombrosos llibres d’entre els quals podem destacar les novel·les Miss Betty (1898), La dama del sudari (1909) o El cau del cuc blanc (1911), així com molts relats. Dràcula (1897) és, però, la seva gran novel·la i ha esdevingut un clàssic de la literatura de terror. Stoker és creador del personatge del vampir transilvà que s’ha convertit en una de les incones de la literatura fantàstica més famoses del món.

Ara que el tema vampíric està tan i tan de moda (sèries de televisió, sagues de llibres per a adolescents, pel·lícules, etc.), no podíem passar per alt una efemèride com aquesta! Que un llibre que ja és un clàssic de la literatura formi part del nostre imaginari col·lectiu com el cas de Dràcula, demostra quin és el poder dels llibres!

I per acabar-nos d’ambientar amb el món vampíric, us deixo el tràiler de l’adaptació cinematogràfica que el 1992 en va fer Francis Ford Coppola amb Gary Oldman, Anthony Hopkins, Winona Ryder i Keanu Reeves:


One thought on “Bram Stoker i Dràcula

  1. Si voleu aprofundir més sobre Dràcula, us recomano l’assaig de Clive Leatherdale “Dràcula. La novel·la i la llegenda”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s