El petit Blau i el petit Groc


El petit Blau i el petit Groc és un àlbum il·lustrat que, segons Kalandraka, s’ha convertit en un clàssic del disseny i representa la senzillesa i l’harmonia elevades a la categoria d’obra d’art, i és també una metàfora sobre l’amistat, la innocència i la tendresa.  L’àlbum, editat amb molta cura, tal i com Kalandraka ens té acostumats,  és ja un clàssic dins del món de la literatura infantil. Es publicà per primera vegada el 1959, deu anys abans de la publicació de Frederick, un altre gran àlbum de Lionni que és també un clàssic mundialment reconegut.

portada:Maquetaci—n 1

Lionni va destacar als EEUU com a dissenyador gràfic i com a director artístic de la revista Fortune essent també un reconegut pintor abstracte de formació autodidacta. Aquesta faceta artística és del tot impresindible per entendre l’estètica dels seus àlbums. En aquest cas, amb El petit Blau i el petit Groc, introdueix el concepte de “color” a través dels dos personatges protagonistes que no són més que dues taques: una de blava i una de groga. Les petites taques són molt amigues i un dia s’abracen tan fort que s’uneixen i es fonen en una sola taca de color… verd!. Quan arriba l’hora de tornar a casa, els pares no els reconeixen i els rebutgen. Per sort, el Petit Blau i el Petit Groc aconsegueixen separar-se i quan tornen als seus colors originals es resol el problema.

L’autor il·lustra el llibre mitjançant la tècnica del collage amb papers tallats i en podem apreciar la suggerent sencillesa passejant-nos per les seves pàgines. Senzillesa, però, que no li treu potència al missatge ja que els infants són capaços d’entendre què està passant amb una sola mirada.

El pare de Lionni era jueu, però ell sempre negà que amb aquest àlbum volgués fer una crida contra el racisme. No obstant això, el valor educatiu d’aquesta obra és elevadíssim ja que a més a més d’ensenyar als infants a distingir els colors i veure què passa quan es mesclen, el llibre ens brinda l’oportunitat de tractar temes com la injustícia de jutjar els altres per l’aparença convidant-nos a aprendre que el color no ha de ser un obstacle per a les relacions humanes.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s