La Marta i la Savana


“La vida és màgica. Tot està en tot”

El dia que la Marta fa dotze anys els seus pares li ragalen una preciosa euga blanca: la Savana. Des del primer moment, entre elles neix una connexió especial que les fa inseparables. Tan és així que un dia, la Marta li pregunta a la Savana de què està fet el món; de què estan fetes totes les coses que veu. L’euga li respon que tot allò que podem veure està fet d’aigua, terra, foc i aire, però com que la Marta no ho acaba d’entendre, les dues emprenen un viatge que les durà a conèixer aquests quatre móns per trobar respostes. Visitaran el món de l’aigua de la mà de Posidó; el mateix Zeus les orientarà pel món de l’aire; coneixeran Apol·lo al món del sol i acabaran el viatge a la Terra guaides per la deessa Gea que les acompanyarà a conèixer les quatre estacions (primavera, estiu, tardor i hivern) perquè entenguin el cicle de la vida.

Fins aquí podríeu dir que la novel·la té un argument fàcil, senzill, fins i tot poc substancial. Doncs bé, estaríeu molt equivocats! La Marta i la Savana és una petita novel·la meravellosa! Ideal per traballar amb infants i joves (me la imagino funcionant la mar de bé al cicle superior de primària i als primers cursos de secundària) temes tan essecials com la importància de fer-se bones preguntes (no totes les preguntes requereixen respotes que ens facin créixer), el poder de l’observació, l’aprendre a trobar un mateix les respostes, etc.

En un segon nivell de lectura, deixant de banda la història novel·lesca, podríem llegir que la Marta representa aquella part de la consciència, de la persona, que es va formant i despertant progressivament a mida que avança en el coneixement i es va transformant gràcies a l’educació que va rebent. Al seu torn, podríem dir que la Savana és allò que som en essència, les respostes que s’amaguen socràticament dins nostre i que hem de fer néixer a partir de les bones preguntes que ens fem; la Savana és el nostre mestre interior.

L’aventura de descoberta de l’essència del món de la Marta i la Savana ens pot servir també per tractar temes com la vida i la mort, la mitologia (ai, els imprescindibles déus mitològics!), l’amistat, el medi ambient, el llenguatge dels símbols i les analogies, etc. Sincerament crec que pot ser un molt bon recurs tant per les àrees de llengua com per la tutoria.

I per si us ve de gust assistir a la presentació del llibre i intercanviar impressions amb l’escriptora, l’Ester Torrella i Yagüe o la fantàstica gent de l’editorial Témenos, podeu assistir-hi el proper 3 de juliol a les 19:30 a l’Escola Vedruna-Àngels de Barcelona (davant del MACBA). Hi esteu tots convidats!


One thought on “La Marta i la Savana

  1. Gràcies, Maria, per les teves paraules. La veritat és que estem molt il·lusionats amb aquest projecte i tant de bo a moltes escoles els hi agradi compartir aquesta lectura. Una abraçada. Carles Cervelló
    Témenos edicions

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s