Tobi Lolness


57CC8D50-B6A8-45CD-813E-251C73A0675E

En Tobi té 12 anys, medeix un mil·límetre i mig i viu amb la seva família i el seu poble en un gran roure que els fa de món. El seu pare, un savi estudiós i inventor, es nega a revelar el secret d’un invent que podria canviar la vida de l’arbre però que a l’hora podria malmetre’l de manera irreversible. Aquest fet desagrada a les autoritats de l’arbre que veuen en aquest invent una font d’ingressos i riquesa incalculable i, desgraciadament, desencadena l’empresonament de la família Lolness excepte del petit Tobi que aconsegueix escapar-se’n. És amb aquesta fugida on comença l’argument de la novel·la: amb un Tobi que s’escapa cap a les Branques Baixes escapolint-se dels seus persecutors. 

Tota la novel·la és la història de la fugida d’en Tobi i la seva lectura ens planteja interrogants interessants i dilemes ètics profunds que podem tractar a Secundària com per exemple: hem de prioritzar el bé comú per sobre dels interessos personals i econòmics? També és interessant parlar de l’organització social de l’arbre-món reflexionant sobre les diferències entre les branques baixes i les altes i com aquesta gradació marca una estructura de classes que ens pot donar peu a parlar de l’organització de la nostra societat.

Timothée de Fombelle construeix una novel·la al més pur estil dels grans clàssics d’aventures, carregada de revolts inesperats, d’amistat, d’heroisme, d’adversitats; i un aspecte que m’agradaria destacar és la qualitat literària del text, fet que penso que és important ressaltar quan parlem de literatura juvenil, ja que de vegades et trobes amb novel·les que semblen estar escrites per a lectors implícits babaus. Cert és que “Tobi Lolness” requereix una certa competència lectora, sobretot al principi, perquè la seva lectura pot ser d’aquelles que costa d’arrencar, però de seguida us veureu immersos en la trepidant fugida, i hi quedareu ben atrapats.

Bon viatge a l’arbre i bona lectura! 

3DAE9047-AD11-4100-BBB5-3F75E2C3F892

[entrada editada i actualitzada el 30/10/2022]


One thought on “Tobi Lolness

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s