L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra


Àgil i divertida, L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra de Jonas Jonasson és una molt bona novel·la per llegir durant les vacances. Si us ve de gust riure i viure peripècies surrealistes carregades d’excentricitats i d’humor, aquesta és la vostra història!

Avalada per la crítica, èxit de vendes a Suècia, el llibre més venut de Sant Jordi, traduïda a 31 idiomes i amb una pel·lícula en marxa. De vegades tot això no vol dir res i més aviat fa mandra a l’hora de decidir-te a comprar; o almenys això és el que em passa a mi… Amb aquest, però, us he de confessar que malgrat tot, tenir-lo a les mans, fullejar-lo, llegir la contracoberta… Vaig pensar que podia estar bé. I siguem sincers, la coberta em va fer molta gràcia i vaig pensar que si tractava d’un avi, la història podia ser entranyable. En definitiva, me’l vaig endur (pagant, és clar!).

Van passar els dies i les lectures que tenia en dansa i, finalment, li va arribar el moment a l’avi d’en Jonasson; i el cas és que abans d’arribar a la pàgina 40 ja m’hi havia enganxat del tot! Ha estat una d’aquelles vegades que el llibre que tinc entre mans em fa oblidar la resta de lectures que tinc a mitges i em segresta en exclusivitat. Han estat dies de lectures furtives al tren, mentre bullia l’olla, entre competicions dels jocs olímpics, als vespres… En tot moment l’Allan (així és com es diu l’avi) m’esperava!

Us explico una mica de què va per fer-vos venir les ganes de llegir-lo: L’Allan és un home que el dia que fa 100 anys decideix que ja en té prou de viure a la residència d’avis i que se’n va. Aquest és el punt de partida des d’on Jonasson teixeix una histròria hilarant que anirà convinant el temps present amb les peripècies de l’avi que s’escapa i la colla d’amics que va fent a mida que s’embolica la troca, amb el temps passat des de 1905 on assistim a la sorprenent vida de l’Allan. I quan dic sorprenent, sapigueu que em quedo curta! L’Allan és un home normal, sense aspiracions ambicioses ni idees polítiques, i la seva innocència contrasta amb el reguitzell de situacions decisives de la història del S.XX en les quals es troba immers per casualitat, i aquest fet és per a mi, el motor de la història. Assistim a la trobada entre l’Allan i el futur president Truman; veiem com salva Franco de saltar pels aires; sopem amb l’Allan i Mao; el veiem discutint amb Stallin i entaulant conversa amb De Gaulle mentre els carrers de París bullen amb les manifestacions del 68; i tot això només és un pessic de tot plegat perquè us en pugueu fer una idea.

Ja veieu que l’obra és una combinació estranya que de vegades sembla un conte però que està carregat d’humor macabre fent que robatoris, assassinats o atropellaments esdevinguin acudits que es resolen gràcies a la calma i la simpatia de l’Allan.

Així doncs, no espereu cap gran obra literària ni riure pels descosits. Més aviat una història divertida que passarà d’una volada i que us arrencarà algun somriure. Bona lectura!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s