L’autobús de la Rosa


Hi ha llibres que et vibren a les mans demanant-te que els llegeixis; i això és el que m’ha passat amb L’autobús de la Rosa de Fabrizio Silei i Maurizio A.C.Quarello. N’havia sentit a parlar però no l’havia fullejat mai i en vaig tenir prou amb la mirada de la Rosa per endur-me’l a casa.

autobus-2

Què, en teniu prou amb aquests ulls per saber qui és? Aquesta mirada penetrant que dirà NO amb majúscules quan li demanin que s’aixequi del seu lloc a l’autobús per deixar-hi seure un home blanc. Ara sí, oi? Correcte, és Rosa Parks.

AUTOBUS-DI-ROSA-COVER-CATL’autobús de la Rosa és un àlbum il·lustrat excel·lent, guanyador del XIII Premi Llibreter 2012, que ens explica la història d’un avi que porta el seu nét al museu Henry Ford per ensenyar-li el seient d’un autobús. El seient no és un seient triat a l’atzar sinó que n’és un de ben especial: és el seient on va seure la Rosa Parks. Una dona que amb el seu NO va ajudar a transformar una societat on els negres estaven segregats. L’avi li explica que ell també hi era en aquell autobús quan la Rosa va dir NO i li confessa com se’n sent d’avergonyit de no haver estat capaç de dir-ho ell.

L’autobús de la Rosa és el crit d’un avi perquè el seu nét no oblidi el passat i tingui sempre presents els seus orígens. És una lliçó magistral la que ens donà la Rosa i que els dos autors italians ens mostren amb aquestes meravelloses il·lustracions que, de ben segur, us atraparan. Un bon homenatge, en definitiva, a totes les Roses que que fan d’aquest un món millor.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s