L’alè dels llaurats


Diuen que segones parts… Però, espereu, espereu! No tirem de tòpics que en aquest cas, la segona part és tan bona com la primera! Us parlo de L’alè dels llaurats la segona part de la distopia que en Toni Mata va començar amb Nascuts per ser breus i amb la qual va guanyar el Joaquim Ruyra 2019 i el Premi Protagonista Jove 2022. I us dic que és tan bona perquè llegint-la no he tingut la sensació d’estar llegint un llibre nou si no més aviat semblava que el 1r no s’hagués acabat perquè la continuïtat, l’estil i la qualitat són els mateixos; i això és un mèrit molt destacable.

En aquesta segona entrega ens trobem al moment de la lluita clandestina contra el poder absolut de Ciutat Eterna, i acompanyarem els protagonistes en la seva lluita per salvar la humanitat del règim deshumanitzador i implacable que lidera en Hunter. Seguint el fil de la revolta, d’aquest segon volum (i espero que no últim!) m’agradaria destacar la potència de la protagonista, perquè ens trobem una dona forta, lluitadora, intel·ligent i capaç d’ordir l’organització clandestina de la resistència. Una protagonista que ha vingut per quedar-se i compartir el podi de referents femenins de les distopies juvenils al costat d’una Katniss Everdeen (Jocs de la fam) o d’una Beatrice Prior (Divergent).

A L’alè dels llaurats en Toni Mata elabora una trama trepidant, però ens demana que la masteguem a poc a poc perquè, igual que ja va fer amb Nascuts per ser breus, el text està carregat de frases que voldreu subratllar, reflexions sobre el poder, les relacions, les revoltes… És lectura de llapis en mà!

Mira’ls. Això són homes? Això són dones? Què ens fa humans? Tal com jo ho veig, són éssers que fa temps que van deixar de ser humans. Ho han aconseguit. El pla de Control Central funciona. Són bestiar. Els han convertit en animals amb forma humana. I saps com ho han fet? Retirant-los l’educació.

p.102

I no us desvetllo massa més coses perquè m’agradarà que el pròxim 9 d’octubre a les 19.30 h us connecteu al directe que farem amb en Toni Mata per presentar la novel·la. Si teniu preguntes per fer-li, deixeu-les als comentaris que les recolliré pel dia de la presentació!

🎒 #BibliotecaEscolar: Directe a la BE! És una distopia de qualitat i d’autoria catalana. I si podeu, feu-ne club de lectura, perquè va farcida de reflexions i dilemes morals que donaran molt joc per parlar-ne amb adolescents i fer-ne conversa literària.

📝 Toni Mata @tonimatad

🏷️ Elastic @elasticllibres @lagaleraeditorial

📖  264 pàgines


Deixa un comentari