Integral XXL


Quan em va arribar i el vaig fullejar, em vaig quedar desencaixada… Un còmic de L’Altra Tribu? Un còmic de l’Altra Tribu! Però, què és això? I de superherois? No espera… d’una superheroïna! He de dir que costa poc que l’Altra Tribu se’m posi a la butxaca perquè tot el que editen em sembla d’una qualitat i d’una saviesa editorial impressionant, però amb la sorpresa d’aquesta novetat, em tenien al sac abans de començar-ne la lectura!

Però què és i sobretot, qui és l’XXL? XXL és el nom de superheroïna de la Dijous, la protagonista d’aquestes històries (en aquest 1r volum hi tenim dues aventures de l’XXL), i és un còmic escrit per l’Eduard Màrquez i dibuixat per l’Artur Laperla. No és pas un còmic nou perquè el 2012 ja va ser publicat sense massa èxit per Cruïlla, però ara ens arriba en una edició cuidadíssima que ens recorda el format del manga, amb una coberta moderna i una manejabilitat (no sé com dir-ho, però m’enteneu, oi?) que convida a obrir-lo, fullejar-lo i llegir-lo i rellegir-lo perquè el llibre com a objecte és d’allò més agradable. 

Com us deia, l’XXL és el nom de superheroïna de la Dijous, una nena que té la mala sort de tenir uns pares que no se l’estimen gens i que només estan preocupats per fer esport. Tant és així, que a la Dijous només li deixen menjar caducat a la nevera, es diu així perquè va néixer un dijous i ha d’aguantar constantment els comentaris despectius dels seus pares sobre la seva rodonesa (la referència a “Matilda” es fa inevitable). I per si la situació a casa fos poca cosa, ella i el seu amic Alfons han d’aguantar que una colla de l’escola es burli constantment d’ells. Un dia, però, i gràcies a una mala passada que li fan, la Dijous experimenta una transformació increïble i es converteix en la superheroïna XXL que, en aquest 1r volum, s’enfrontarà a dos malvats: el Doctor Kaos i el Capità Isòbara.

El còmic juga des del primer moment amb les convencions del gènere i ho fa per capgirar-les i posar-les al servei de l’humor. Trenca des del primer moment la barrera entre narrador i lector per parlar directament amb nosaltres, juga amb el temps fent flashbacks, introdueix les declaracions de testimonis de diversos moments importants de la trama… I tot això, per construir unes històries delirants i intel·ligents que ens faran fixar en tots els detalls per evidenciar-nos que el fet de llegir el llibre és part de la narració pròpia del llibre! 

Una lectura que m’ha entusiasmat i que només acabar-la em va ser presa de les mans per la meva filla de 9 anys! Només us diré que reia mentre llegia i que s’ha convertit en un dels seus còmics preferits.

🎒 #BibliotecaEscolar: directe a totes les BE i amb lloc al seu costat per a quan surti el 2n volum. Poseu-lo a l’abast dels infants i joves de les vostres escoles i ja veureu que circula sol. Preparem-nos pels fans de l’XXL i fem-hi conversa literària! Jo ja me la imagino!

📝 Eduard Márquez

🖍️ Artur Laperla

🏷️ L’altra Tribu

📖  256 pàgines


Deixa un comentari