Frederick


Avui us vull parlar de Frederick. Feia temps que tenia en ment comprar-me’l perquè és un clàssic d’aquells que s’han de tenir i m’encanten els contes i els àlbums il·lustrats (començo a tenir-ne una bona col·lecció!). El moment va arribar ahir! Un divendres al migdia és un moment fantàstic per passejar per la llibreria, no hi ha gairebé ningú! La secció infantil i juvenil estava buida (els nens són a escola!) i vaig poder remenar i tafanejar tranquil·lament. No buscaba res en concret però vaig marxar-ne amb un grapat de llibres que prometen molt entre els quals hi havia el Frederick; li havia arribat el moment de venir amb mi cap a casa!

Frederick

Leo Lionni (1910-1999) és considerat un dels grans artistes de l’àlbum il·lustrat. Fou creador de grans obres com Little blue and little yellowNadarin i Frederick.  Amb Frederick, Lionni reinventa el clàssic de la cigala i la formiga, canviant el seu missatge moral tot aprofundint en el seu significat.

Els protagonistes de la història són una família de ratolins que recull provisions per a passar l’hivern. Tots treballen excepte en Frederick, que sembla que no faci res, però que també està recollint provisions diríem que d’una altra mena… Recull els rajos de sol, els colors, i les paraules! Quan l’hivern arriba, comprovem que el treball poètic d’en Frederick és tan important com el dels altres ratolins perquè la família pugui passar bé l’hivern. En Frederick és acceptat tal i com és pels altres, cosa que no passa amb la desgraciada cigala de la coneguda faula.

Un dels temes, doncs, importants per tractar amb Frederick és el descobriment i l’acceptació de la pròpia identiat. I em sembla tan fantàstic que la diferència d’en Frederick sigui que és poeta! Ho trobo senzillament genial perquè Lionni ens acosta a la dimensió social de l’artista entès com una persona necessària pels altres.

Finalment, pel que fa a les il·lustracions dir que són extremament senzilles i fetes amb la tècnica del collage, de manera que els elements són molt fàcils de reconèixer pels més petits alhora que els poden reproduir.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s