L’Akita i els grizzlys


Va ser veure’l a la llibreria i enamorar-me de les il·lustracions, quin llibre més bonic, més cuidat, vaig pensar en fullejar-lo. El vaig comprar pensant que la J el podria llegir ella sola, però al vespre, quan ens el miràvem ens va venir de gust que el llegís jo en veu alta, així l’È també hi participava, i el cert és que ens el vam cruspir d’una tirada!

L’Akita i els grizzlys és la història d’una nena que no sap com gestionar la ràbia que té a dins. Aquesta ràbia és tan gran que quan té un atac d’ira és capaç de trencar, per exemple, les ulleres del seu germà, sense ni tocar-les, del sol fet d’estar molt enrabiada. Això li passa des de ben petita i els pares sempre li han dit que és perquè té un grizzly a dins que es desperta quan ella s’enfada. Per mirar d’apaivagar els grizzly, l’Akita visitarà la glugluka, una mena de vella trementinaire de les neus, que per mitjà dels seus poders misteriosos ensenyarà a l’Akita a controlar el grizzly.

Mentre llegíem, l’È s’hi va sentir força identificada i va dir “és com el conte Tinc un volcà!” i no anava gens desencaminada pel que fa a la protagonista que té una ràbia que no sap com gestionar, si bé aquí estem davant d’una bona narració literària que per mi està a anys llum del llibre del volcà. En cap moment de la lectura despunta una voluntat alliçonadora i mai no el posaria sota l’etiqueta de “llibres pensats per treballar alguna cosa” que tant mal fa a la LIJ, segons el meu parer. L’Akita és literatura, el volcà és una altra cosa…

El millor del llibre per a mi és la construcció de l’espai i l’atmosfera gèlida del bosc polar. El silenci, el fred, el blanc… Tot el llibre t’hi transporta i les il·lustracions acompanyen aquest viatge pel bosc glaçat i solitari.

📖 Si la llegim a l’aula, és una història que ens farà parlar de la gestió de la ràbia, del paisatge polar o del poder màgic de dones velles i sàvies. El recomano sobretot per un cicle mitjà si ha de ser una lectura autònoma i individual, i per un cicle inicial si pensem llegir-lo en veu alta, que per a mi, sempre és l’opció més potent per dur lectures a l’aula.

FITXA DEL LLIBRE

  • Títol: L’Akita i els grizzlys
  • Autor: Caroline Solé
  • Il·lustradora: Gaya Wisniewski
  • Traducció: Oriol Vaqué Sánchez
  • Editorial: Nórdica Infantil (2022)
  • Pàgines: 80

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s