
Fer un club de lectura era una cosa que ens rondava sempre pel cap, però ja se sap… La manca de temps, el no haver-ne fet mai cap, el “Vols dir que s’hi voldran apuntar?” feien que anessin passant els cursos i, malgrat tenir-ne ganes, no ens hi acabéssim d’atrevir. Fins aquest curs! Enguany per fi ens hem llançat a la piscina! I què ha motivat el canvi? Doncs un recurs tan potent com el Premi Protaganista Jove (PJ d’ara endavant) que organitza el Clijcat. A l’escola hi hem participat diverses vegades amb cursos de Primària, però com sempre, a la Secundària sembla que tot costa més i no ho havíem fet mai.
El principal avantatge d’aprofitar el PJ per muntar el Club de Lectura és que ja tens la selecció de 3 llibres feta (els 3 llibres candidats que cal llegir per votar el que més ens agradi), i amb la garantia que seran bones lectures perquè la tria l’han fet experts en LIJ.
Vam proposar l’activitat a 3r i 4t d’ESO remarcant que era de caràcter voluntari i fora de l’horari escolar, perquè volíem que qui s’hi apuntés, ho fes perquè realment li venia de gust formar-ne part. I quina sorpresa la nostra quan vam veure que la proposta era ben rebuda i que entre els dos cursos fèiem un grup d’uns 15 alumnes que volien formar part del Club. Fantàstic!
De seguida vam anar a la biblioteca del barri a demanar la primera tongada de llibres en préstec, perquè el nostre alumnat té força dificultats econòmiques i la majoria van manifestar que no podien comprar els llibres. Cap problema, per això tenim biblioteques públiques! Dit i fet! Aquestes són les 3 lectures plantejades per aquesta edició del PJ en la categoria dels lectors més grans:

Tots 3 llibres els hem llegit prèviament llapis en mà i ja amb la mirada posada en el Club i pensant en l’alumnat que se’ns hi havia apuntat. A més a més, ens han anat genial les guies de lectura que prepara el Clijcat i que són un recurs excel·lent per enfocar “l’abans de la lectura”, el “durant” i el “després”.
Fent una valoració de com ha anat, tot i que encara no l’hem acabat, només puc dir-ne coses positives! Hem tingut converses molt positives i molt potents:
- Hem compartit opinió sobre la lectura i hem après a saber criticar allò que llegim
- Hem fet hipòtesis
- Hem parlat dels personatges, de la seva construcció, de la seva versemblança…
- Hem identificat temes dins de les diverses trames
- Ens hem identificat amb algun personatge
- Hem llegit distopia, relats breus i fantasia
- Hem parlat del procés creatiu de l’escriptura
I el més important per a mi: crec que hem creat un precedent important a la Secundària, unes ganes que això no quedi aquí i que en fem un també per 1r i 2n d’ESO… I això no té preu!
Com a professores hem après, hem après molt. Cap de nosaltres havia guiat un Club de Lectura i ens hem hagut d’espavilar i formar una mica per poder-ho fer: llegint teoria sobre mediació literària (beneït Dime de l’Aidan Chambers), formant part de clubs de lectura com a usuàries, i participant de la xerrada amb expertes en LIJ que el Clijcat prepara per parlar dels llibres de les diferents categories dels premis. Ah! I escoltant i prenent apunts del podcast que Tàndem va dedicar justament als Clubs de Lectura i que recomano fervorosament.


