Que ve el cometa!


Quina meravella de lectura! He xalat llegint aquest llibre com feia temps que no ho feia! Quina delícia! M’ha sabut greu no haver conegut els Mumin de petita perquè crec que els hagués estimat molt i mira que fa uns quants anys vaig llegir-ne uns còmics editats per Blackie Books; però res a veure amb la novel·la que ara ha recuperat i traduït al català l’editorial L’altra Tribu (poc es parla de la magnífica i súper necessària feina que penso que està fent aquesta editorial per la LIJ en català! Des d’aquí, GRÀCIES!).

Que ve el cometa! respon a l’estructura clàssica de la novel·la d’aventures: conflicte plantejat que fa que un grup de protagonistes emprengui el camí per trobar la solució i durant aquest viatge coneixem els personatges i vivim amb ells un seguit d’aventures. Mentre el llegia, sovint m’ha recordat El senyor dels Anells o El Hòbbit, no per la temàtica, que no té res a veure, sinó per l’estructura de companyia de personatges que surt a la recerca d’alguna cosa.

Els Mumin són una família de trolls creats per l’escriptora Tove Jansson (Hèlsinki, 1914-2001) que viuen tranquil·lament a la Vall dels Mumin. La seva és una existència pausada, sense sobresalts, humil i molt familiar… I de cop i volta un dia es veu truncada pel que sembla ser l’arribada d’un cometa que es dirigeix cap a la Terra. Davant d’aquest esdeveniment catastròfic imminent, en Mumin i l’Snif, company inseparable d’aventures, emprenen un camí a la recerca de respostes.

-Ho sé. Tot es complica quan vols posseir moltes coses, quan te les vols endur perquè siguin teves. Jo només me les miro i quan marxo les guardo al cap i així puc fer coses més divertides que arrossegar maletes plenes.

pàgines 39 i 40.

El llibre compta, a més a més, amb les il·lustracions de la mateixa Tove Jansson, que el converteixen, si es pot encara més, en una delícia pels sentits. Especial menció a la cura de l’edició amb la coberta de tapa dura, les guardes… En definitiva, un llibre-objecte que voldreu tenir a la vostra biblioteca.

Pel que fa al públic a qui va adreçat, tot i tractar-se d’una novel·la infantil (potser l’oferiria a partir de 3r o 4t de primària a bons lectors i sens dubte a 5è i 6è), és d’aquelles històries que per a mi no tenen edat i que per molt adult que siguis, segur que hi caus rendit perquè és impossible que els Mumin no et robin el cor. A la meva escola ja el tenim per oferir-lo a 1r d’ESO al projecte del Bufet Llibre aquest tercer trimestre!

Cal destacar com sempre amb l’Altra Tribu, i com ja vaig esmentar parlant de Mary John, que la novel·la va acompanyada d’una guia de lectura excel·lent que trobareu a la seva web i que és un recurs de qualitat i indispensable per mediar-ne la lectura.

Llarga vida als Mumin!

FITXA DEL LLIBRE

  • Títol: Que ve el cometa!
  • Autor: Tove Jansson
  • Il·lustradora: Tove Jansson
  • Traducció: Carolina Moreno Tena
  • Editorial: L’Altra Tribu (2022)
  • Pàgines: 160

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s