El Bufet Llibre


CONTEXT DEL PROJECTE:

Com ho podem fer perquè els nostres alumnes s’ho passin bé llegint? T’imagines una comunitat lectora entre l’alumnat? Quins llibres els podem oferir? Totes aquestes preguntes ens les fèiem a la meva escola quan rumiàvem com fomentar el gust per la lectura entre el nostre alumnat. Cal dir que a la meva escola no hi ha una biblioteca escolar com a tal sinó que a les aules hi ha petites i precioses biblioteques gestionades per les mestres. El problema gros el teníem a Secundària perquè no disposàvem d’aquestes biblioteques. I aquesta sentència demolidora ens va fer posar fil a l’agulla.

D’aquesta manera és com va néixer el projecte del BUFET LLIBRE amb la idea que, com el joc de paraules ens indica, fos un bufet lliure de llibres. Dit i fet! L’escola ens va acceptar un petit pressupost i vam fer una selecció de títols actuals i clàssics que crèiem que serien atractius pel nostre alumnat.

Diversitat de gèneres, de formats, d’autors… Un ampli ventall de llibres col·locats en uns carros mòbils súper xulos que es mouen per les aules quan és hora de Bufet.

COM FUNCIONA?

Presentem els llibres que tenim al Bufet (quan comença el curs, quan els Reis ens porten llibres i per Sant Jordi que també en comprem; i sempre que hi ha novetats) i cada alumne tria lliurement el llibre que vol començar a llegir. Amb el temps, hem anat coneixent l’alumnat i els seus gustos i preferències lectores i és molt xulo recomanar-los llibres personalment. Quan li dius a un alumne Aquest llibre és per a tu, sé que t’encantarà, es crea una mena de pacte màgic entre l’alumne i tu: ell té les expectatives molt altes i tu esperes no haver-te equivocat amb la prescripció. I és una passada veure com s’enganxen a les lectures i de seguida es generen converses sobre les trames, els personatges, els girs…

Què passa, però, quan algú s’encalla? Als adults ens passa que deixem llibres a mitges, oi? Doncs ells saben que també poden fer-ho. Només els demanem que no ho facin a la segona pàgina, que li donin una oportunitat al llibre; però si ni així s’hi troben, canvi de llibre sense retrets.

Enllestida la lectura, és el moment de compartir-la amb els companys de classe i recomanar-la a qui creuen que li pot interessar. Alguns anys els hem fet redactar-ne ressenyes però no sempre ni de manera sistemàtica. Crec que llegir per llegir no ha de comportar sempre una reflexió escrita posterior perquè tenir aquesta obligació, mata el cuc del plaer de llegir.

MANTENIMENT DEL BUFET

Perquè el Bufet funcioni cal:

 • Estar al dia de les novetats editorials.
 • Llegir molt, molt i molt.
 • Tenir pressupost, per petit que sigui, per anar renovant el fons.
 • Fer préstecs de llarga durada amb la biblioteca infantil del barri.
 • Professorat que conegui els llibres del projecte i els pugui recomanar encomanant el gust per la lectura.

Com veieu, mantenir el Bufet és una tasca força exigent amb el professorat, i tot i que no sempre ens n’hem sortit com voldríem i el projecte ha tingut i té els seus alts i baixos, crec que és una proposta molt potent i una bona solució pels centres que no tenim una biblioteca escolar.

HEM ACONSEGUIT…

 • … Que gran part de l’alumnat gaudeixi de la lectura
 • … Que coneguin diversitat de gèneres i autors
 • … Que tinguin el professorat com a referents de lectura
 • … Que es generi una comunitat lectora
 • … Que la conversa literària formi part de la seva vida a l’escola
 • … Tenir una petita biblioteca escolar a Secundària

5 thoughts on “El Bufet Llibre

 1. Retroenllaç: Mary John – A LLEGIR!
 2. Estimats amics,
  Gràcies per aquesta idea. A la nostra biblioteca escolar tenim unes seleccions (per 6è, 1r i 2n ESO) en diem “biblioteca de classe” i provenen d’aquesta pràctica de deslocalitzar la lectura juvenil a les aules. Fa temps les vam recuperar a la biblioteca com a espai per triar i llegir, però els alumnes sempre ho relacionen amb una feina de la matèria de català o castellà. Costa trencar amb el concepte de tasca acadèmica. Aprofitaré el vostre fil i li donaré alguna volta per proposar als professors un enfocament més lliure.
  Ester

  1. Estimada Ester,
   Serà genial si el Bufet Llibre t’inspira i t’ajuda a donar una volta i replantejar la lectura al teu centre. M’encantarà que m’expliquis com te’n surts i com va l’experiència!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s