Mary John


La Maria João li escriu una carta al seu amor de la infància, en Júlio, i aquesta carta és l’argument de la novel·la. Serà llegint-la que anirem descobrint la història de la Maria des dels inicis a la placeta del barri on es troben amb la colla, fins que marxa de la ciutat i això reconfigura les seves amistats i la perspectiva del seu enamorament d’en Júlio. La Maria anirà descobrint el seu lloc al món i aprendrà que les històries d’amor no són un conte de fades i està bé que sigui així. La novel·la, a més a més, tracta temes molt centrals de l’adolescència com és la preocupació pel cos i els canvis que aquest experimenta; la relació amb les amistats i com n’és d’important el grup i el sentiment de pertinença. I això, sense oblidar els referents de la família: la mare, el pare i l’àvia, cadascun des d’un lloc narratiu propi jugaran un paper molt important en la vida de la Maria i l’acompanyaran, a la seva manera, en el seu camí vital.

Després em va mirar i em va dir que la mestressa del meu cos era jo i no pas en Daniel. Va repetir:

– La mestressa del teu cos ets tu. Entesos?

– Entesos.

– Ets la mestressa del teu cos i de la teva voluntat -va dir la meva àvia.

pàgina 166

Quin tros de novel·la, Mary John! Va ser acabar-la i recomanar-la, sobretot a aquelles alumnes que sempre em diuen que els encanten les novel·les romàntiques i llegeixen cada cosa… Penso que a la LIJ, juvenil sobretot, ens falten referents femenins que no romantitzin les relacions i que ens situïn en contextos realistes, sense sucre ni cotonets. Falten protagonistes adolescents que siguin un mirall real de les adolescents de carn i ossos, que siguin models on es puguin identificar. Mentre llegia vaig tenir molts moments de pensar “Ostres, però si això també ho vaig pensar jo, també em passava el mateix!”. O sense anar més lluny, qui no va escriure una carta d’amor quan era adolescent? I penso que aquesta és la grandesa d’aquesta novel·la, que fa que la literatura ens sigui mirall més enllà de la ficció que ens explica. Ens calen més veus narratives com la de la Maria João .

L’edició compta amb les magnífiques il·lustracions de Bernardo P. Carvalho. El joc entre la coberta i la contracoberta n’és un exemple i només que fullegeu el llibre segur que us venen ganes d’endinsar-vos-hi!

A més a més, com passa amb tots els llibres de l’Altra Tribu, l’acompanya una fantàstica guia de lectura elaborada per la Marina Llompart que encara fan més atractiu el llibre per dur-lo a l’aula. És que ho té tot! A l’escola ja la tenim al Bufet Llibre i ves que no en fem algun club de lectura 😜

I per acabar la ressenya poso la cirereta al pastís amb el vídeo de l’acte de la seva presentació a la llibreria Sendak de Barcelona a càrrec de la seva editora Marina Llompart, la Marta Cava i en Freddy Gonçalves. Aquí podeu veure’l i gaudir-ne:

FITXA DEL LLIBRE

  • Títol: Mary John
  • Autora: Ana Pessoa
  • Il·lustrador: Bernardo P. Carvalho
  • Editorial: L’Altra Tribu (2021)
  • Pàgines: 188

2 thoughts on “Mary John

  1. Retroenllaç: Pardaleta – A LLEGIR!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s