La Muntanya


Dos joves de mons absolutament diferents coincideixen i es creuen en un moment decisiu de les seves vides. En Dani estudia Batxillerat i d’ençà de la mort del pare, fa tot just un any, que no és el mateix. Està sempre emprenyat, a la defensiva, i no sap trobar paraules per explicar el que li passa. A sobre, ell que era molt bon estudiant està encalladíssim amb el treball de recerca i quan la profe s’hi acosta per ajudar-lo, ell passa de tot. A l’altra banda de la història, a més de sis mil quilòmetres de distància, hi tenim l’Ishi, un jove mohawk a qui acompanyem en el seu viatge solitari i iniciàtic a la Muntanya Sagrada, on ha de tenir una visió que el convertirà en home adult.

En la confluència dels dos mons descobrirem que malgrat l’enorme distància que separa les realitats dels dos protagonistes, hi ha qüestions universals que ens interpel·len a tots en moments determinants com pot ser el pas a la vida adulta. En Dani i l’Ishi han de trobar el seu lloc al món, han de resituar-se i travessar tràngols que caldrà que entenguin per a poder avançar. Viuran la ràbia i la incomprensió i aquestes els portaran a la descoberta d’una nova realitat que ja hi era, però que amb els seus nous ulls adults, ara entendran i acceptaran.

No sap ben bé on ha deixat aquest farcit que li manca. Però intueix que no el trobarà gens a faltar. Té ganes de plorar i de riure a parts iguals. I també de fer un crit que rebenti tots els vidres del voltant. Tanca els ulls i prem els punys. Les rodes de l’avió toquen l’asfalt. Està a punt de posar els peus en una nova vida. Ho sap.

(Pàgina 124)

Quan descobreixes una novel·la juvenil on et creus els personatges i visualitzes les cares dels alumnes a qui els la recomanaràs, saps que estàs davant d’una bona obra LIJ; i això és el que m’ha passat llegint La Muntanya. En Dani i l’Ishi són dos joves a qui els passen les coses que els passen als joves malgrat el salt cultural i la distància física real que separa els seus mons. Crec que malgrat siguin personatges que ronden la majoria d’edat, La Muntanya és un llibre que pot encaixar molt bé també a un 1r o 2n d’ESO per la seva prosa senzilla, propera i ben trabada. És un llibre que tracta grans temes i ho fa des de la senzillesa de la realitat, sense grandiloqüències ni moralines.

Aneu a La Muntanya, serà un viatge brutal!

FITXA DEL LLIBRE

  • Títol: La Muntanya
  • Autora: Laia Asso
  • Editorial: Sembra (2022)
  • Pàgines: 136

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s