#UnaSetmanaDePor


De dilluns a divendres, a Instagram (@allegir_lij) he fet una selecció de lectures que posen els pels de punta aprofitant que s’acosta Tots Sants.

Hi trobareu des d’àlbums, a lectures per a primers lectors, passant per un recull de relats i tires de còmic. Us hi atreviu? Prepare-vos per tenir esgarrifances!

Comencem la setmana amb una novetat que impressiona per la proposta gràfica i de disseny que ens ofereix: l’últim llibre d’Oliver Jeffers “Hi ha un fantasma en aquesta casa”

Una nena ens convida a entrar a casa seva, ens diu que hi habiten fantasmes però que ella no els sap trobar i ens demana ajuda perqè l’ajudem a cercar-los. Així es desencadena un joc de fet i amagar entre la ficció narrativa i els lectors a mida que passem pàgines i anem trobant els fantasmes que la nena no és capaç de veure. 

La proposta gràfica és sorprenent perquè aquests fantasmes els anem trobant realment amagats en pàgines de paper vegetal que en ser passades, fan aparèixer els fantasmes en indrets que la nena no veu. Aquestes pàgines transparents, doncs, col·loquen els fantasmes sobre les imatges de la casa (fotografies reals amb la il·lustració sobreposada del persontge) i ens conviden a interactuar amb la nena. I si bé és cert que la història no és res de l’altre món, trobo que la proposta visual i de joc ho compensa amb escreix. 

Així què, us atreviu a entrar a la casa? 👻

📝🖍️ Oliver Jeffers

🏷️ Editorial Andana

Avui els fantasmes venen amb la selecció de relats de por que va fer en Roald Dahl al recull “Històries de fantasmes”. Es tracta d’un recull molt valuós perquè en llengua catalana costa molt trobar bones antologies (des d’aquí una crida a les editorials!!), i si en aquest cas és una selecció feta pel mateix Dahl, les esgarrifances estan més que assegurades!

Es tracta d’una selecció de catorze relats de diferents autors que segons Dahl configuraven el volum dels millors contes de terror de la literatura universal. Hi trobarem històries on el terror es presenta de diverses maneres i en escenaris del tot variats: una autopista, el metro de Londres, una salvatge tempesta a alta mar o un camp de roses en un dia assolellat… Totes elles, narracions que us posaran els pels de punta.

Per mi, aquest és un llibre imprescindible com a professora de Secundària quan s’acosten aquestes dates perquè qui més qui menys, tots acabem buscant a la xarxa algun relat terrorífic per llegir a les aules. I aquí faig de nou la crida a les editorials!!! Necessitem reculls de diversos autors en català i/o catalans! Amb la Monste (@lectorsaltren) fèiem recerca i finalment vam acabar topant amb aquesta antologia d’en Roald Dahl, però no en tenim prou! 😜

Què, valentes i valents? Us atreviu amb les “Històries de fantasmes”? 👻

📝Roald Dahl (selecció de relats)

🏷️ Fanbooks

En una setmana temàtica dedicada a la por, seria imperdonable que hi faltés el tàndem de la Meritxell Martí i el Xavier Salomó: els arxifamosos “Un sopar de por” i el recentment publicat “Un regal de por”. I és que aquesta parella d’autors que tant ens van fer salivar amb el sopar terrorífic del xef Jean-Col Trinxat ara ho han tornat a fer, i amb “Un regal de por” s’han superat de nou. Tornem a acompanyar bruixes, dimonis, trols, mòmies… I aquesta vegada ho fem per assistir a la Nit Mundial de la Por on ens trobarem un follet malèfic que farà de mestre de cerimònies i anirà lliurant regals a tots els convidats.

Els dos llibres juguen amb mestratge amb la ironia i piquen l’ullet constantment als lletraferits amants dels contes i de les pel·lis de terror. I si amb “Un sopar de por”, el final ja ens va sorprendre pel seu enginy, amb “Un regal de por” encara pugen més el llistó: de nou un gir inesperat i sorprenent que deixa grans i petits amb la boca oberta i ens fa tornar enrere per fixar-nos de nou en els detalls i i rendir-nos a l’única evidència: aquesta parella d’autors són un tàndem formidable de juganers incansables i esperem que ja estiguin maquinant alguna altra trobada monstruosa!

Què, us ha vingut una mica de gana? 🍽️ Voleu obrir uns quants regals? 🎁 

📝Meritxell Martí

🖍️ Xavier Salomó

🏷️ Editorial Cruilla i Editorial Flamboyant 

Avui hem tingut sessió de Club de Lectura amb 1r i 2n d’ESO i tenia clar que una estona la dedicaríem a fer un “Especial Castanyada” parlant de la por i de què ens fa por. I per fer això, hi ha un llibre ideal: “Nuestros miedos ocultos” de Fran Krause.

Es tracta d’un recull de 101 pors que els lectors de Krause li van enviar i ell va il·lustrar. La por de treure el braç del llit, la por que les llavors de la fruita et germinin dins del cos, la por de pensar que hi ha alguna cosa derrere el mirall… Un reguitzell de fòbies que ens han fet riure i sentir-nos-hi identificats. Hem tingut una conversa molt interessant sobre què ens fa por i per què creiem que ens en fa. Hem descobert que tots compartim algunes pors i que sense haver-nos-ho explicat mai, ens espanten coses molt similars! I per acabar, cadascú ha començat a il·lustrar la seva por oculta a l’estil de Fran Krause. El proper dia les compartirem! 

I vosaltres quines pors ocultes teniu? 

🖍️ Fran Krause

🏷️ Editorial Sapristi Comic

En una setmana dedicada a la por, no hi podia faltar la “Mortina”! A casa li tenim una estima especial perquè va ser dels primers llibres que la Jana va llegir sola amb lletra d’impremta, “llibres de nena gran”, deia!

La Mortina és una nena com qualsevol altra si no fos perquè és una nena zombi, i és clar, això la fa ser molt diferent de la resta. A la primera novel·la de la col·lecció, la veiem camuflant-se entre els nens i nenes del poble durant la festa de Halloween i tot va la mar de bé fins que descobreixen que no porta cap disfressa…

Barbara Cantini ha construït un personatge molt entranyable i l’ha acompanyat de grans secundaris com la tia Agonia o el seu inseparable amic, el gos Musti. L’atmosfera que creen les il·lustracions i el ritme narratiu fan de la “Mortina” una col·lecció molt divertida i apropiada per a primers lectors o per ser llegida en veu alta.

🖍️ Barbara Cantini

📝 Traducció de Jordi Vidal i Tubau

🏷️ Editorial La Galera


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s