L’evolució de la Calpurnia Tate


Recordo molt bé quan vaig llegir la Calpurnia, ara ja fa 12 anys! L’impacte que va generar en mi va ser tal, que quan el recomanava als meus alumnes els deia: “Si algun dia tinc un a filla m’agradaria que fos com la Calpurnia!” Quines coses, tu! Ara en tinc tres de filles, i espero de debò, que alguna s’hi acabi assemblant 💚

Ara que pel màster hi he hagut de tornar i rellegir-la, em reafirmo i us dic que per mi ja la podem posar a la lleixa de clàssics LIJ, al costat de personatges com la Pippi o la Matilda.

📖 Aquí en teniu la ressenya:

Som al tombant del segle XX a Texas, a la granja familiar de la família Tate. La Calpurnia té onze anys i és l’única noia d’entre set germans. La societat on li ha tocat viure la condemna a una vida sense aspiracions intel·lectuals ni personals i és clar, això a ella no li agrada gens i lluitarà per canviar el seu destí. Tocar el piano, cosir, ocupar-se de les tasques de la llar… El que la Calpurnia vol és observar la natura, estudiar-la, entendre-la!

Cada capítol comença amb una citació de “L’origen de les espècies” perquè la Calpurnia i el seu avi estudien l’obra de Darwin. L’avi tindrà un paper cabdal en la seva vida i el desenvolupament de la narració; serà el catalitzador de la curiositat científica de la Calpurnia, el científic savi que l’ajudarà en la seva recerca de respostes i qui la guiarà descobrint-li un món de coneixements que si no fos per ell, difícilment hagués pogut aprendre en el seu context rural als Estats Units de finals del segle XIX. Junts s’endinsaran en l’estudi de la natura, descobriran una nova espècie animal i la Calpurnia esbrinarà que entre el seu avi i Darwin hi va haver una relació per correspondència!

Aquesta no és una obra trepidant ni de grans aventures i crec que això és un dels punts destacables de la novel·la. Dins d’un panorama LIJ sovint ple de sagues i trilogies frenètiques, trobar illes de calma com “L’evolució de la Calpurnia Tate” és una meravella. La Calpurnia és una lectura pausada on els detalls van prenent significat tot teixint la quotidianitat de la protagonista. És la història d’una vida que nosaltres acompanyem mentre creix i descobreix les contradiccions del temps que li ha tocat viure, i ens enfadem amb ella davant del que als nostres ulls del segle XXI són terribles injustícies fruit d’una societat profundament patriarcal i ancorada en uns valors que, per sort, sabem caducs.

En definitiva, “L’evolució de la Calpurnia Tate” és un d’aquells llibres crossover perquè la seva lectura, tot i estar destinada a un públic jove, enamora qualsevol lector que s’hi endinsi. Estic segura que si la llegiu, la Calpurnia es quedarà amb vosaltres per sempre al costat d’altres referents com la Pippi o la Matilda. I si en voleu més, podeu llegir la segona part El curiós món de la Calpurnia Tate que fa uns anys ja vaig ressenyar.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s