Tània Claravall


8229F588-A93A-4D50-93D4-6752F4EC7EB1

Si a casa tingués prou espai per ordenar els llibres per categories de personatges, sens dubte tindria un prestatge amb les meves protagonistes preferides. Hi posaria en primer lloc la Matilda (òbviament!) i a continuació hi podríeu trobar la Momo, la Calpurnia, la Pippi, la Katniss (per què no?) i ocupant un lloc d’honor, hi hauria la Tània.

Seguint amb el Top10 que estic fent pel màster, aquests dies he rellegit “Tània Claravall”, un dels meus llibres LIJ preferits!

📖 Aquí en teniu la ressenya:

La Tània viu amb el seu pare a Claravall, un poblet remot d’un fiord noruec. Com us podeu imaginar, a Claravall hi fa un fred que pela, i aquest fred i el blanc de la neu ens acompanyaran al llarg de tota la narració. El fiord és la llar de la Tània, una nena de nou anys que fa de contrapunt a la calma i el silenci del paisatge; amb els seus rínxols rojos de lleó i cavalcant sobre la neu amb el seu trineu o amb els esquís, viurà tot d’aventures, algunes molt divertides, d’altres no tant… 

Claravall és tan al nord que la Tània és girebé l’única nena del poble i per això quan el seu millor amic ingressa a l’hospital, tot el seu món es posarà de cap per avall; i quan parlem del seu millor amic, parlem d’en Gunnvald, el seu veí de setanta-quatre anys. 

Tània Claravall ens parla d’aquell moment final de la infantesa, la frontera entre la innocència i els jocs infantils i l’obertura a un món de noves preguntes de difícil resposta: per què hi ha persones que poden passar trenta anys sense parlar-se? Per què el pare i la mare han de viure separats? Per què troba tant a faltar la mare? La Tània és un personatge rodó i ens evoca inevitablement la Heidi i la Pippi situant-se ràpidament entre els referents femenins de la LIJ. I una menció especial mereix la creació de l’espai i l’atmosfera hivernal, tant és així, que la natura i el paisatge funcionen com un personatge més de la narració. 

La prosa de Maria Parr és senzilla (que no simple!), planera i evocadora i això fa que la novel·la sigui apta per a bons lectors a partir de 8 anys però que també en gaudeixin els adolescents i els adults.

I no es pot acabar la ressenya de Tània Claravall sense fer esment a les precioses il·lustracions de la Zuzanna Celej que amb el mestratge de les seves aquarel·les completa la narració amb una càlida delicadesa que fan d’aquesta edició un llibre preciós. De fet, a casa en som tan fans que fa uns anys els Reis em van dur l’original de les guardes del llibre i el tenim penjat a la paret de la sala 😍

BC2117CB-0305-4DE3-A43A-55E83D7C7C66

I com a curiositat final, mireu la primera imatge del feed del compte d’Instagram (@allegir_lij)! Fa temps vam fer un viatge a Noruega i naturalment, vam entrar a alguna llibreria:

E2C42B3A-AE4F-4831-8618-79663997454B

Llegiu la Tània i enamoreu-vos de Claravall, bon viatge!

992493F1-C519-4F25-985D-8238E2BF061E

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s