Sábanas


La Marjorie té 13 anys i s’ocupa de la bugaderia familiar. La veritat és que no té edat per a fer-se càrrec d’un negoci i alhora fer la vida d’adolescent que li pertocaria, però el cert és que la família està de dol i el pare no es veu amb cor de fer-se càrrec de la situació. La bugaderia era el negoci de la mare, el seu projecte familiar, i ara fa tot just un any que va morir. La Marjorie, doncs, assumeix una càrrega molt més pesada del que li correspondria i sobre ella recau el pes de tirar endavant la família. I per si no fos poca cosa, a tot això cal sumar-hi l’horripilant figura del senyor Saubertuck, un miserable farsan que engatusarà la Marjorie dient-li que es vol quedar la bugaredia per construir-hi un resort de luxe i a canvi, deixarà que ella, el pare i el germà hi visquin si treballen per ell.

D’altra banda, tenim en Wendell, coprotagonista de la història, un jove fantasma que encara no ha acabat d’entendre com funciona el món dels fantasmes i que, resistint-se a acceptar la seva condició de no-viu, es cola a la bugaderia i la converteix en el seu refugi. Ja us podeu imaginar quin enrenou quan la Marjorie se n’adoni…!

Amb un plantejament sezill però molt ben travat, Sábanas és una història que ens parla del dol, de la importància del record, de l’acceptació, de la família i de l’amistat. Gràficament, la proposta de Thummler és molt potent perquè no fa ús de color negre en cap moment i juga amb el contrast de dues paletes focalitzades en els blaus i els roses, però amb diferents predominàncies i intensitats, per mostrar-nos diferenciadament el món dels vius i el món dels morts.

És una història senzilla i tendra però que és capaç de plantejar grans temes com la mort dels éssers estimats i quant difícil és gestionar el dol i la importància de demanar ajuda. En definitiva, és sobretot una història sobre la comunicació però plena de silencis. Uns silencis que s’omplen amb l’expressivitat de les il·lustracions de Thummler i que ens captiven des de la primera pàgina.

Especial esment mereix l’acurada edició amb coberta rústica i solapes, paper mate d’alt gramatge, pàgines a tot color i una cura delicada dels detalls al llarg de les 244 pàgines de l’obra. Una lectura que que no oblidarem i que segur que revisitarem!

FITXA DEL LLIBRE:

  • Títol: Sábanas
  • Autora: Brenna Thummler
  • Traducció: Natàlia Mosquera
  • Editorial: La Cúpula
  • Pàgines: 144

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s