Mascota


Diuen que a Lucille ja no hi queden monstres, ja fa anys que els àngels els van eliminar tots. La Jam i en Redemption han crescut creient això i res no els fa pensar el contrari fins que l’ésser sinistre del quadre que ha pintat la Bitter, la mare de la Jam, pren vida i surt de la tela. Un ésser amb plomes, banyes recaragolades i urpes esmolades apareix al món de la Jam per dir-li que a casa d’en Redemption hi ha un monstre (i com es caça amb un monstre quan ningú creu que encara n’hi hagi?). L’aparició d’aquest ésser, la Mascota, trasbalsarà les vides dels protagonistes fent trontollar els fonaments de la falsa estabilitat que els havia sostingut fins ara.

Akwake Emezi crea un món distòpic carregat d’una versemblança que ens treu l’aire amb una història molt ben trabada que ens manté enganxats al funest interrogant: qui és el monstre? I a cops de sentències demolidores avancem per una lectura que enganxa i incomoda a parts iguals. Ens enganxa perquè necessitem respostes, i ens incomoda perquè els símils simbòlics amb la nostra societat són tan evidents que espanten.

“Soc mala persona?, va preguntar a la Mascota. 

No existeixen les males persones, va respondre ella. Només les accions que fas. 

Ja saps què vull dir. És dolent, això que faig? No dir-li? 

Els humans i els vostres binarismes, va dir la Mascota. No és ni bo ni dolent. Simplement és.”

Un text carregat de simbolisme i sensibilitat que ens farà qüestionar moltes coses i que trobo excel·lent per dur a l’aula a Secundària. Temes com el binarisme imperant, l’heteronormativitat, la diversitat de gènere i familiar o la dicotomia entre el bé i el mal alimenten el substrat de la novel·la i construeixen el rerefons argumental de la trama. Quan tot sembla estable i reconfortant cal que ens demanem què s’amaga darrere la il·lusió, i això és el que fa Emezi amb aquest tros de novel·la que per fi tenim traduïda al català gràcies a La Indòmita, el segell juvenil de Raig Verd.

Llegiu-lo, gaudiu-lo i recomaneu-lo! 

FITXA DEL LLIBRE:

 • Títol: Mascota
 • Autora: Akwaeke Emezi
 • Traducció: Octavi Gil Pujol
 • Editorial: Indòmita
 • Pàgines: 212

GUARDONS:

 • Finalista del National Book Award a la categoria de literatura juvenil 2019
 • Millor llibre de l’any a New York Times
 • Millor llibre de l’any a la revista Time
 • Llibre preferit de l’any a NPR
 • Millor llibre de l’any a School Library Journal
 • Millor llibre de l’any a Publishers Weekly
 • Millor llibre de l’any a la Biblioteca Pública de Nova York
 • Millor llibre de l’any en la categoria de literatura juvenil a BuzzFeed
 • Guanyador del Premi Stonewall en literatura infantil i juvenil 2020

2 thoughts on “Mascota

 1. Bon dia, us contactem des de l’Editorial Cruïlla perquè volem demanar-vos un permís de reproducció sobre una de les vostres ressenyes. Ens podeu facilitar un email al qual adreçar-nos o contactar-nos a l’email facilitat?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s