Orbis Sensualium Pictus


Fa dies que tinc ganes de parlar-vos de l’Orbis Sensualium Pictus. El món visible en imatges del pedagog, filòsof i gramàtic txec, Iohannes Amos Comenius (1592-1670) que el 2018 l’editorial Libros del Zorro Rojo va reeditar i que el 2022 va treure també en català amb pròleg de Teresa Duran. És d’aquells llibres que tinc sobre la taula i vaig mirant i remirant, i avui que llegia el recentment publicat Lectures que fan lectors de la Cristina Correro i en Joan Portell (editorial Eumo) m’hi he trobat l’Orbis Pictus quan fan un repàs cronològic dels inicis de la LIJ. Una cosa m’ha portat a l’altra i per això avui m’ha vingut de gust mostrar-vos aquesta joia indispensable pels mediadors i amants de la LIJ.

Orbis Sensualum Pictus és una obra de 1658 en edició bilingüe que es feia servir per l’aprenentatge del llatí. El que la fa especial i única és que es tracta d’una publicació il·lustrada, i això, en aquella època era inèdit. El llibre fou concebut com una enciclopèdia il·lustrada amb estructura bilingüe llatí-alemany perquè Comenius estava convençut que l’aprenentatge s’havia de basar en l’observació de l’entorn i per això va encarregar tot un seguit de xilografies a Paulo Kreutzberger per il·lustrar els cent cinquanta capítols de l’obra. La lectura del llibre va d’allò que es veu a la imatge a allò que se’n diu i a l’inrevés; un plantejament mai vist a l’època en que va ser publicat.

L’obra representà un un canvi de mentalitat i paradigma de l’aprenentatge de les llengües i fou revolucionària al seu torn per tractar-se del primer llibre il·lustrat amb una clara finalitat de divulgació del saber i adreçat a un públic escolar.

Diu Comenius al prefaci:

L’antídot de la ignorància és la instrucció, amb la qual cal formar les ments a les escoles, però de tal manera que l’ensenyament sigui veritable, complet, clar i sòlid.

El coneixíeu? Aquesta edició de Libros del Zorro Rojo és una meravella que us convido a visitar perquè hi quedareu atrapats.

📝 Iohannes Amos Comenius

📝 Traducció: Julia Aguilar Miquel

📝 Edició i prèleg: Teresa Duran

📖 360 pàgines

🏷️ @librosdelzorrorojo 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s