L’assassina de Venècia


Som a Venècia l’any 1914, concretament a l’illa delle Croce on és a punt de començar la festa de Carnaval que organitza la família Herzog, una de les famílies fundadores de la República de Venècia. La Carla Herzog que és a punt de fer 14 anys hi té una de les seves premonicions: l’arquebisbe serà assassinat al moll. Aquest, però, no serà l’únic assassinat que es produirà, i la Carla ho tindrà molt complicat per demostrar que ella no hi ha tingut res a veure; de fet ella acabarà sent anomenada “L’assassina de Venècia” i haurà de complir condemna per uns crims que no ha comès.

Abans de tot això, però, gràcies al seu germà Alessio, la Carla descobrirà que el pare està al corrent del seu do de la premonició. Resulta que la seva família va promoure i participar de la cacera de bruixes al segle XVI! L’Alessio li mostrarà a la Carla un llibre que serà molt important per al desenvolupament de la trama i la descoberta de qui és i quin és aquest “poder” que té: La cara fosca de les llegendes de Genaro Callalti.

Arribats en aquest punt, el pare decideix tancar-la a Sant Teodoro, un hospici, i en assabentar-se de la seva voluntat, la Carla intenta escapar-se, sense massa bona sort perquè l’acaben enxampant i tancant-la-hi. Serà en aquest funest indret on la Carla coneixerà l’Alina i en Pigi, i amb ells es conformarà el grup amb qui viurem les aventures de la novel·la.

A partir d’aquí, amb l’argument i els protagonistes presentats, el llibre es converteix en una clàssica novel·la d’aventures a cavall entre el context històric de l’Europa de 1914 amb una guerra a punt d’esclatar, i un thriller de cap a peus.

El llibre escrit per en Pol Castellanos és un dels candidats del Premi Protagonista Jove pel 2023 en la categoria de 12-14 anys, i com que el curs que ve el llegiré a l’escola amb el club de lectura de 1r i 2n d’ESO, l’he llegit detingudament i prenent nota de l’argument i d’alguns punts que m’agradarà tractar amb els alumnes. És, doncs, des d’aquesta òptica que hi ha alguns aspectes que no m’han acabat de quadrar…

 • El context històric. Tota la novel·la s’emmarca en la configració dels bàndols que formaran la primera Guerra Mundial. Hi vivim d’aprop l’assassinat de l’arxiduc Carles a Sarajevo i finalment l’esclat del conflicte. Si bé tota la part d’història està molt ben explicada i no se n’abusa, penso que serà complicada per als de 1r i 2n d’ESO perquè curricularment no l’han treballat i perquè no tenen el background suficient perquè no se’ls faci dificultosa la lectura d’aquestes parts. Tenint això en compte, potser jo no l’hagués seleccionat per aquesta franja d’edat… Hauré d’empescar-me la manera de fer-los amè el treball del context!
 • El grup de personatges protagonistes és la clàssica companyia que emprèn un viatge d’aventures, però l’Alina, la més petita del grup, m’ha quedat una mica fluixa pel que fa a la seva història i construcció. M’hagués agradat saber-ne més coses, que fos un personatge més gran argumentalment ja que poca cosa aporta a la història més enllà de ser “la dèbil“ que cal protegir. Ara bé, aquesta desigualtat m’anirà molt bé per parlar de les diferents capes de construcció de personatges.
 • Finalment, m’hagués agradat trobar-hi més màgia, que la novel·la tingués més elements fantàstics. Si bé hi trobem una explicacio acurada de l’origen del poder de la Carla que es remunta a les nornes de la mitologia nòrdica i ens arriba a través del conte de la Bella Dorment (m’ha encantat aquest capítol!), mentre llegia tota la part central del desenvolupament de l’argument he pensat diverses vegades qua alguna premonició més, per exemple, m’hi hagués agradat. I això ho relaciono amb el personatge d’en Callalti, el vellet estudiós escriptor de La cara fosca de les llegendes, que un cop desapareix de la trama, ho fa per no tornar-hi més, i potser l’he trobat a faltar en el desenenllaç i la resolució de tot el conflicte.

Ara bé, més enllà d’aquests aspectes vistos des del punt de vista d’una futura mediació amb un alumnat concret, he de dir que m’ho he passat molt bé amb aquesta novel·la! El ritme narratiu és boníssim i el final està molt ben resolt i no decep gens. En definitiva, té tots els elements perquè t’hi quedis ben enganxat des del primer capítol. Estic segura que al club de lectura xalarem llegint-la!

FITXA DEL LLIBRE:

Títol: L’assassina de Venècia
Autor: Pol Castellanos
Editorial: Estrella Polar (setembre 2021)
Pàgines: 320


2 thoughts on “L’assassina de Venècia

 1. Nosaltres l’hem triat per a la franja de 3r i 4t d’ESO. Sí que tindràs feina, sí, crec, amb els més petits. Ànims!!!

  1. Jo tambe crec que amb la franja de 3r i 4t funcionarà millor amb la qüestió del context… Però amb ells ja hem seleccionat els protagonistes joves dels 14-16 anys.
   Ja m’empescaré alguna cosa per simplificar context històric, potser alguna infografia… ja veuré!!
   Gràcies pel comentari! 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s